Dansk og spansk kultur i Hornum

Af Ture Damtoft, Onsdag, 24/04/2024 08:00

HORNUM: - Danmark er meget grønt og flot land, og det er nemt at cykle, for der er ingen bakker. Sådan var skudsmålet fra Petricia Gonzalez Alvarezs elever fra den spanske ø Gran Canaria under et besøg på Hornum Skole.

Seks elever og to lærere fra Las Palmas gengældte besøget fra 8. klasse på Hornum Skole i januar som en del af EUs Erasmus+ program, der har til formål at sætte fokus på social inklusion, den grønne og den digitale omstilling og fremme af unges deltagelse i demokratiet i Europa.

Den sociale inklusion er også mødet mellem kulturer, og den danske faldt i spaniernes smag, da der blev serveret frikadeller og leverpostej med champignon.

Rødgrøden med fløden var også populær, og spanierne fandt en ny måde at spise det på - som topping på havregrynskager.

I løbet af ugen besøgte de spanske og danske elever Stenaldercenter Ertebølle, var ude at se landbrug i Vesthimmerland og i Haubro for at se efterskolens skolehave.

- Vesthimmerland har sat fokus på sprog, kultur og udeskole i Erasmus programmet. Vores hovedfokus var at få eleverne til at snakke en masse engelsk, og at kommunikere på et fælles andetsprog er et godt udgangspunkt, for de er på samme niveau. Og så fik vi selvfølgelig vist Vesthimmerland frem, siger lærer Martin Thomsen.

Eleverne havde masser af tid til at snakke sammen og lære hinanden at kende. Der skulle måske overskrides en lille grænse, når man skulle tale engelsk, men det gik godt, som en elev fortæller.

- Jeg synes ikke, det var svært, når vi først snakkede sammen. De er sjove og nemme at snakke med. Det har været rigtig godt at se dem igen, siger Louise Bach Jensen. Selve projektet med udvesklingen var at arbejde med skolehaver og kompost, og der blev sat kartofler i skolehaven i Hornum og plantet grøntsager.

Resten af skoleåret vil de to skoler følde udviklingen af grøntsager og holde kontakt med hinanden på den måde.

- Det har været en kæmpe oplevelse for eleverne. En af dem de vil tænke tilbage på om 20 år.

De fik lige skubbet grænserne lidt. At tage afsted uden sine forældre til et land 4000 kilometer væk, lære nye mennesker at kende og skulle tale med dem på et fremmedsprog er helt sikker lidt grænseoverskridende men også sundt, og alle eleverne, både her fra Hornum og Las Palmas, har haft en god oplevelse, siger Martin Thomsen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"